Δευτέρα 06.04.2020

Χαλβάς: Το υγιεινό γλυκό που ωφελεί τον οργανισμό μας

Ο χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τρόφιμο που παράγεται από αγνά και φυσικά υλικά

Επιστημονικές έρευνες που έγιναν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο απέδειξαν ότι η κατανάλωση του με μέτρο, δρα ευεργετικά για την υγεία.

Ο χαλβάς αποτελείται κατά 50-60% από ταχίνι, δηλαδή από πολτοποιημένο σησάμι.

Περιέχει κάποια ουσία που θα του προσδώσει την γλυκιά γεύση, όπως το σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης ή το μέλι. Εάν είναι με κακάο ή ξηρούς καρπούς, αντίστοιχα περιέχει και μικρή ποσότητα κακάο ή ξηρών καρπών.

Πρόκειται για ένα γλυκό με πλειάδα βιταμινών και μετάλλων που προέρχονται από τις πρώτες ύλες του.

Το σουσάμι ερευνάται έντονα την τελευταία δεκαετία, με πολύ ισχυρά αποτελέσματα. Ανέκαθεν ήταν γνωστό ότι το ταχίνι αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και φυτικών ινών.

Τα τελευταία χρόνια, με έρευνες από όλον τον κόσμο όσο και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ταυτοποιούνται καινούργια συστατικά και εντοπίζονται νέες ιδιότητες.

Ορισμένα από τα συστατικά με έντονο ενδιαφέρον είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, το σελήνιο, ο χαλκός, οι φυτοστερόλες και ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Πέρα από πηγή αυτών των συστατικών, κλινικές μελέτες χρησιμοποιούν το σουσάμι και το έλαιο του, ελέγχοντας την επίδραση του στην αντιμετώπιση ορισμένων παθολογικών καταστάσεων.

Έχουν αποδοθεί ιδιότητες στο ταχίνι όπως η αντιμικροβιακή, η ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, η βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και η προστασία της επιδερμίδας.

Η προσθήκη της γλυκόζης, της φρουκτόζης ή του μελιού έχει ως αποτέλεσμα τη γλυκιά γεύση και την ικανοποίηση όσων επιλέξουν το χαλβά από ταχίνι για το γλυκό τους.

Ο χαλβάς από ταχίνι συμμετέχει και στην συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Επειδή, όμως, η υπέρμετρη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει και στην αύξηση του βάρους , είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο.

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.