Σάββατο 06.06.2020

Ρωσικό βέτο στον ΟΗΕ αν εφαρμοσθεί η Συμφωνία Πρεσπών

Το "Σχόλιο της Υπηρεσίας Ενημέρωσης”, το οποίο εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σχετικά με το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, το απόγευμα της Δευτέρας αποτελεί αντικείμενο δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, ωστόσο αγνοήθηκε από το κρατικό Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο κι έτσι έτυχε περιορισμένης κάλυψης από άλλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Mea Culpa δηλώνουμε, από πλευράς μας. 

Με το χθεσινό σχόλιό του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας όχι μόνο επαναλαμβάνει τις ευνόητες αντιρρήσεις της Μόσχας στην προοπτική ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, αλλά και σπεύδει να χαρακτηρίσει άκυρο το δημοψήφισμα της Κυριακής, ενώ ταυτοχρόνως αναπαράγει την επιχειρηματολογία του προέδρου της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και, το κυριότερο, απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, με ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου, όπως υπενθυμίζει, οφείλει να καταλήξει το ζήτημα.

(H ρωσική ανακοίνωση αποκαλεί πάντοτε την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, με το οποίο και έχει αναγνωρισθεί διμερώς από τη Ρωσία).

Ειδικότερα το "Σχόλιο της Υπηρεσίας Ενημέρωσης” (μετάφραση από την αγγλόφωνη εκδοχή της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας):

Στις 30 Σεπτεμβρίου η Δημοκρατία της Μακεδονίας διεξήγαγε δημοψήφισμα επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Η προσέλευση του 36,8% των ψηφοφόρων σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο (η προσέλευση θα πρέπει να ανέρχεται στο 50% τουλάχιστον).

Πρόκειται για καθαρή ένδειξη του ότι οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν - με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και και κρατών-μελών της E.E. να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν την μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του βαλκανικού κράτους.

Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Μακεδονίας δεν ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος χαιρετίστηκαν αυτομάτως από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., καθώς και της Ουάσιγκτον. Η επιθυμία εξασφάλισης και επιτάχυνσης της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη θέληση του λαού της Μακεδονίας είναι εμφανής.

Η δική μας θέση αρχής παραμείνει η ίδια: Μία μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να προκύψει μόνο από συμφωνία των δύο μερών μεταξύ τους, χωρίς εξωτερική παρεμβολή και μόνο εντός του πλαισίου του νόμου και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη.

Η Συμφωνία των Πρεσπών προφανώς δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια. Είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας, όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον Μακεδόνα πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ακόμη και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος. Σημειώνουμε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.