Ισπανία: Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos αρνούνται να συγκυβερνήσουν με τον Σάντσεθ

Γράφτηκε στις .

Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos κατάφεραν να κερδίσουν 57 έδρες στο κοινοβούλιο, σημαντική αύξηση από τις 32 που κατείχαν στην προηγούμενη βουλή. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, ο επικεφαλής τους Άλμπερτ Ριβέρα απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ, ενώ και σήμερα επανέλαβε ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση παρά τις πιέσεις από οικονομικούς κύκλους για κυβερνητική συμμαχία των δύο κομμάτων.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν θα καταψηφίζει σημαντικά νομοσχέδια που θα αφορούν σε διεθνή ζητήματα ή ζητήματα τρομοκρατίας. «Στα θέματα που αφορούν στην τρομοκρατία, στα ευρωπαϊκά θέματα και τα θέματα διεθνούς πολιτικής, στα κρατικά ζητήματα θα παίζω με την ομάδα της Ισπανίας», τόνισε ο Ριβέρα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco. Η αντιπολίτευση θα έχει υπεύθυνο ρόλο, πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ κέρδισαν τις περισσότερες έδρες μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου χωρίς όμως να καταφέρουν να διασφαλίσουν την πλειοψηφία στη βουλή και τώρα εξετάζουν τις επιλογές τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σοσιαλιστές και Ciudadanos μαζί έχουν αρκετές έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όμως και τα δύο κόμματα προς το παρόν απορρίπτουν το ενδεχόμενο αυτό. Εξάλλου οι σχέσεις μεταξύ του Ριβέρα και του Σάντσεθ ήταν ιδιαίτερα τεταμένες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.