Πέμπτη 28.05.2020

Kύπρος: Συνεχίζεται το γεωτρητικό πρόγραμμα ΤΟΤΑL-ΕΝΙ

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην Κύπρο με τους οποίους συναντήθηκε το πρωί, τον διαβεβαίωσαν ότι η δέσμευση της εταιρείας προς την Κύπρο είναι δεδομένη και σταθερή, όπως είναι και στο ερευνητικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του διευθύνονται Συμβούλου της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι για το θέμα της γεώτρησης στην Κύπρο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι είχε την ευκαιρία σήμερα το πρωί να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τους εκπροσώπους της εταιρείας στην Κύπρο, τους οποίους κάλεσε για να του εξηγήσουν μέσα σε ποιο πλαίσιο έγιναν αυτές οι δηλώσεις.

«Φαίνεται ότι ο κ. Ντεσκάλτσι – χωρίς βέβαια να θέλω να μιλήσω εκ μέρους του- απαντούσε σε ερώτημα αν τον ανησυχούν οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Α. Μεσογείου και γενικότερα στην περιοχή μας και ο ίδιος, αν δείτε την απάντηση, απάντησε ότι δεν τον ανησυχούν και συνέχισε βεβαίως να πει ότι δεν θέλουν να προκληθεί οποιοδήποτε επεισόδιο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι εκπρόσωπος της εταιρείας του είπε ότι η αναφορά Ντεσκάλτσι αφορούσε την ασφάλεια του προσωπικού της εταιρείας.

Επαναλαμβάνοντας ότι η δέσμευση της ΕΝΙ στην Κύπρο είναι δεδομένη, είπε ότι αυτό αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι οι προετοιμασίες για το ερευνητικό πρόγραμμα προχωρούν κανονικά, ενώ έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις για το γεωτρύπανο που θα κάνει τις γεωτρήσεις TOTAL – ENI.

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα δηλώσεις όπως του κ. Ντεσκάλτσι για να στείλει πλοία και να ανατρέψει το πρόγραμμα της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο λιγότερα λέγονται τόσο το καλύτερο.

«Εμείς αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε τον προγραμματισμό, το παράθυρο που θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις, γνωρίζουμε και τους στόχους που έχουν επιλεγεί, απλά επιλέγουμε να μην κάνουμε καμιά αναφορά», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι το ίδιο έχει ζητήσει και από τις εταιρείες, δηλαδή να είναι πολύ προσεκτικοί στο πώς τοποθετούνται σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, αφού το συγκεκριμένο θέμα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και εντός και εκτός Κύπρου.

Ερωτηθείς πότε ξεκινά το γεωτρύπανο, είπε ότι το παράθυρο είναι να ξεκινήσουν τέλος αυτού του έτους, αρχές του επομένου και αναμένουν να καθοριστεί με ακρίβεια.
Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι υπήρξε παρερμηνεία των δηλώσεις Ντεσκάλτσι, είπε «εμείς το αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε ως προς την δέσμευσή τους προς τη χώρα μας, ο ίδιος στην αναφορά του είχε πει ότι δεν τον απασχολεί ή προβληματίζει το τι συμβαίνει και όπως μας έχουν εξηγήσει η δήλωσή του αφορούσε την ασφάλεια του προσωπικού της εταιρείας».

 

 

Πηγή: protothema.gr

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.