Τρίτη 18.02.2020

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι πλέον μια κυρίαρχη χώρα

O απερχόμενος Επίτροπος της Κομσιόν Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως υπάρχει ακόμα διαφορά (gap), μεταξύ Θεσμών- Υπουργείου Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του 2020.

Ο Π. Μοσκοβισί απέφυγε να δώσει διευκρινήσεις γι' αυτό το «κενό», σημειώνοντας ότι μεταβάλλεται καθημερινά, στις τεχνικές διαβουλεύσεις που γίνονται.

Ο Γάλλος επίτροπος απέφυγε, επίσης, να μιλήσει αναλυτικά για τα δημοσιονομικά ισοδύναμα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι, πλέον, μια κυρίαρχη χώρα.

Διαχώρισε, δε, τη θέση της Κομισιόν από τη γραμμή του ΔΝΤ για κατάργηση της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το όποιο «κενό» θα πρέπει να κλείσει ως τις 15 Οκτωβρίου, που θα στείλει η Ελλάδα το σχέδιο Προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Να σημειωθεί ότι ο αξιόπιστος Προϋπολογισμός και η θετική Έκθεση Αξιολόγησης στις αρχές Νοεμβρίου, αποτελούν- κατά τον Π. Μοσκοβισί- αναγκαία προϋπόθεση όχι μόνο για την εκταμίευση των AMFA-SMP, αλλά για την αλλαγή χρήσης τους. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά θέλει να στρέψει αυτά τα περίπου 1,2 δις ευρώ (σε ετήσια βάση) στο πεδίο των δημοσίων επενδύσεων, επιτυγχάνοντας έτσι by pass στο πλεόνασμα του 3,5% για το 2020.

Για την προσπάθεια μείωσης των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% είπε "Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι πρέπει να είναι 3,5% για πάντα. Δεν έχει νόημα. Είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη".

Κλείνοντας, ο απερχόμενος Επίτροπος είπε ότι ο πήχης θα χαμηλώσει προοδευτικά, ότι δεν θα μηδενίσει («όχι επιστροφή στα παλιά» είπε χαρακτηριστικά) κι ότι αυτό θα συμβεί εφόσον τηρηθεί αξιόπιστα ο στόχος του 2020 και εφόσον τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι ρυθμοί ανάπτυξης. «Όχι όμως το 2020» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τον περιβόητο λογαριασμό εγγύησης με τα χρήματα του «κουμπαρά», προκειμένου να πέσουν τα πλεονάσματα στο 2,5%, ο Π. Μοσκοβισί απέφυγε επιμελώς να απαντήσει εάν είχε ποτέ συζητηθεί επισήμως στα ευρωπαϊκά όργανα.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.