Κυριακή 12.07.2020

Βρούτσης: Τι θα ισχύσει για τους εποχιακά εργαζόμενους

«Κανένας εργαζόμενος κι από αυτούς που υποχρεωτικά έπρεπε επαναπροσληφθούν και από τους υπόλοιπους δεν θα μείνει απροστάτευτος από την κυβέρνησή μας»

Τον νέο μηχανισμό στήριξης με κρατική επιδότηση επιχειρήσεων κι εργαζόμενων που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, παρουσίασε στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατίθεται αυτή την ώρα στη Βουλή και κάνοντας ειδική μνεία στους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, καθώς και των μεταφορών στον τουρισμό, που πρέπει βάσει νόμου να επαναπροσληφθούν, ο Γιάννης Βρούτσης, σημείωσε ότι δίνεται η δυνατότητα να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από 1 Ιουνίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, εφόσον οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν τους επαναπροσλάβουν.

Ο ίδιος τόνισε ότι εργαζόμενοι που θα επαναπροληφθούν και θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ, ενώ η πολιτεία θα καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ξεκαθάρισε ότι για το διάστημα αυτό απαγορεύονται οι απολύσεις.

Ο μηχανισμός κατά τον Υπουργό Εργασίας, θα είναι συνδεδεμένος με τα ποσοστά λειτουργικής επάρκειας των ξενοδοχείων και των τουριστικών λεωφορείων.

-σε ξενοδοχείο με πληρότητα 20%:

 ο εργοδότης θα πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων εργασίας που τελούν σε αναστολή

-με πληρότητα 50%: 

θα πρέπει να ανακαλέσει τα 2/3 συμβάσεων εργασίας που έχουν ανασταλεί

-με πληρότητα 80%: πρέπει ανακαλέσει όλες τις αναστολές

Τι θα ισχύσει για τους εποχιακά εργαζόμενους

Αναφορικά με τους 40.000 εποχιακά εργαζόμενους, που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι προβλέπεται να λάβουν μηνιαία αποζημίωση για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ίση με το ύψος του τελευταίου επιδόματος ανεργίας που πήραν και με προϋπόθεση να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ  από Σεπτέμβριο 2019 έως Φεβρουάριο 2020. Για το ίδιο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, θα καλυφθούν όπως είπε από το κράτος και οι εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν ή θα προσληφθούν ως εποχικοί.

«Κανένας εργαζόμενος κι από αυτούς που υποχρεωτικά έπρεπε επαναπροσληφθούν και από τους υπόλοιπους δεν θα μείνει απροστάτευτος από την κυβέρνησή μας», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας.

Η τροπολογία ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια. 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.