Σάββατο 11.07.2020
  • Αρχική
  • Οικονομία
  • Στουρνάρας: Φόρος στον άνθρακα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής

Στουρνάρας: Φόρος στον άνθρακα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής

Ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε σήμερα στο Third Sustainability Summit for the South-East Europe and the Mediterranean, με θέμα, "Η βιωσιμότητα ως προϋπόθεση για την πορεία μας στο μέλλον", στο Μουσείο Γοουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσαρμογής που απαιτείται για ν' αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ο Γ. Στουρνάρας παρέπεμψε σε μελέτη τη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία προτείνει την άμεση επιβολή φόρου στον άνθρακα, με αύξηση στα 75 δολάρια ανά τόνο το 2030, ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Παράλληλα όμως, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια τέτοια αύξηση θα είναι δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ειδικότερα για τις φτωχές χώρες, και παραθέτει ως λύση στο πρόβλημα το παράδειγμα της Σουηδίας: Η Σουηδία αύξησε σταδιακά, σε μια μακρά χρονική περίοδο, τον φόρο άνθρακα, από 28 δολάρια τον τόνο το 1991 σε 127 δολάρια φέτος, μαζί με μειώσεις άλλων έμμεσων και άμεσων φόρων και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων κάθε είδους για να αντισταθμίσει το κοινωνικό κόστος για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.