Σάββατο 11.07.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Παγκόσμια κινητοποίηση μαθητών για την κλιματική αλλαγή

Παγκόσμια κινητοποίηση μαθητών για την κλιματική αλλαγή

Με πλακάτ που αναγράφουν «No Planet B», μαθητές απ΄όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου ξεχύνονται σήμερα στους δρόμους για να αφυπνίσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και τους πολίτες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ με τις σφιχτές πλεξούδες δίνει το σύνθημα στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά δε θα πάνε σχολείο για να διαδηλώσουν απαιτώντας κλιματική δικαιοσύνη για όλους.

Η 16χρονη Σουηδή - σύμβολο για την προστασία του κλίματος - έχει κάνει το γύρο του κόσμου στέλνοντας στους πολιτικούς το σύνθημα: «Μην ακούτε τα παιδιά, ακούστε όμως τους επιστήμονες». 

Παιδιά όλων των ηλικιών υψώνουν σήμερα τη γροθιά τους επικρίνοντας την αδράνεια των κυβερνήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι πορείες ξεκίνησαν από την Αυστραλία και τον Ειρηνικό. Η συμμετοχή των διαδηλωτών είναι μεγάλη και το κλίμα εορταστικό.

Στο Σίδνεϊ, οι διαδηλωτές, μικροί και μεγάλοι, τραγουδούν, παίζουν τύμπανα και τρομπέτες.

Ο 23χρονος φοιτητής Αρχιτεκτονικής, Τζεντ Φινάν, δήλωσε στο BBC πως νιώθει υπέροχα σαν να είναι σ΄ένα μεγάλο πάρτι.

Στην Ταϊλάνδη, η 12χρονη Ραλίν Σατιντανασάρν ότι λέει στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής εμπνεύστηκε από την Σουηδή Γκρέτα. Επιπλέον, δεν διστάζει να εκφράσει την οργή της για την παθητικότητα των ιθυνόντων σχετικά με την προστασία του πλανήτη.

Στη Γερμανία έχουν προγραμματιστεί 500 διαδηλώσεις. Στη χώρα της Μέρκελ έχουν ξεκινήσει από τον περσινό Δεκέμβριο οι κινητοποιήσεις των μαθητών κάθε Παρασκευή για την κλιματική αλλαγή, με αποχές από τα μαθήματα και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ωστόσο σήμερα αναμένεται δεκάδες χιλιάδες άτομα να διαδηλώσουν στο κέντρο του Βερολίνου, σε μια ημέρα που η κυβέρνηση συνεργασίας της Άνγκελα Μέρκελ έχει προγραμματίσει υπουργικό συμβούλιο με θέμα αποκλειστικά την κλιματική αλλαγή όπου θα παρουσιαστεί το πολυαναμενόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί.

«Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν σχεδόν πνίξει τη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, Πρέπει να απεξαρτηθούμε εντελώς από τον άνθρακα τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να μειώσουμε δραματικά τις εκπομπές. Ο χρόνος τελειώνει, χρειαζόμαστε δράση τώρα», υποστηρίζει μία Γερμανίδα διαδηλώτρια.

Η σημερινή πορεία σε όλο τον κόσμο πραγματοποιείται ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα 2019 , στις 23 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο στις σημερινές διαδηλώσεις δεν θα διαμαρτυρηθούν μόνο τα παιδιά αλλά εκπαιδευτικοί, γονείς και όσοι θέλουν ένα καλύτερο πλανήτη.

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.