Σάββατο 04.07.2020
  • Αρχική
  • News
  • ΕΛΛΑΣ
  • Θεσσ/κη: Άνοιξαν για το κοινό οι πύλες του Τεκτονικού Μεγάρου Μασόνων (VIDEO)

Θεσσ/κη: Άνοιξαν για το κοινό οι πύλες του Τεκτονικού Μεγάρου Μασόνων (VIDEO)

Οι Μασόνοι της Θεσσαλονίκης άνοιξαν τις πύλες του Τεκτονικού Μεγάρου στο πλαίσιο του Open House και οι κάτοικοι της πόλης, όπως μπορείτε να δείτε στα  πλάνα από το protothema.gr, κατέκλυσαν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο περιμένοντας να μπουν στη Στοά.

Όπως φαίνεται στο video οι ουρές ήταν ατελείωτες την Κυριακή, και υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000 Θεσσαλονικείς στέκονταν όρθιοι για αρκετές ώρες περιμετρικά του Τεκτονικού Μεγάρου, ωσότου έρθει η σειρά τους να περάσουν τη σιδερένια καγκελόπορτα που οδηγεί στα ενδότερα της μασονίας. Ανάλογες εικόνες είχε να δει η συμπρωτεύουσα από την εποχή της θρυλικής συναυλίας των U2, τον Σεπτέμβριο του 1997, με φόντο τα δεξαμενόπλοια και τους γερανούς του λιμανιού.

Οι διοργανωτές του Open House, κατόπιν παράκλησης των υπεύθυνων της Στοάς, είχαν ζητήσει από το κοινό να μην βιντεοσκοπεί το εσωτερικό του κτιρίου, ενώ κάθε επισκέπτης ήταν υποχρεωμένος στην είσοδο να δείξει την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να καταγραφούν τα στοιχεία του προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά κρούσματα βανδαλισμών.

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής.

Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Φέτος λοιπόν ήταν η σειρά των Μασόνων να εκπλήξουν με την εξωστρέφεια τους, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν είχε δοθεί η ευκαιρία στο ευρύ κοινό να μπει στα κτίρια τους, ανακαλύπτοντας μερικά μόνο από τα καλά κρυμμένα μυστικά τους.

Ωστόσο οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι «Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και γι αυτό ανοίγουμε τεκτονικό Μέγαρο», ένα κτίριο που ανοίγει μόλις τρεις φορές το χρόνο στις Λευκές Εορτές για να υποδεχτεί φίλους και συγγενείς των τεκτόνων.

 

 

Meaculpa

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.