Δευτέρα 27.01.2020
  • Αρχική
  • Ελλάς
  • O Ωρωπός «απειλείται» από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής

O Ωρωπός «απειλείται» από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής

Ο πρ.  Δήμαρχος και η κουστωδία του μπορούν ακόμα να παίρνουν αποφάσεις δημιουργώντας προβλήματα στον νυν Δήμαρχο

Μπορεί στη θεωρία η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να φαινόταν ένα σύστημα που θα έφερνε πιο κοντά τις τοπικές παρατάξεις με κοινό στόχο το καλό των πολιτών. Στην πράξη όμως, αυτό που καταφέρνει η απλή αναλογική είναι να κρατάει τους πολίτες ομήρους συνασπισμένων μειοψηφιών για καθαρά μικροκομματικούς λόγους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Ωρωπού, όπου η προηγούμενη διοίκηση του Θωμά Ρούσση άδειασε τα ταμεία -πολλές φορές με ύποπτες συναλλαγές και... ορφανά τιμολόγια- και έφερε πάνω από 14 εκατομμύρια χρέος στον Δήμο. Ένα χρέος το οποίο θα ερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Οι ψηφοφόροι στις εκλογές τιμώρησαν την προηγούμενη διοίκηση και ανέδειξαν τον Γιώργο Γιασημάκη ως τον νέο Δήμαρχο Ωρωπού, ο οποίος είχε βασική προεκλογική δέσμευση την τακτοποίηση των οικονομικών του Δήμου. Η απλή αναλογική όμως φρόντισε οι πολίτες, παρά την απόφαση που πήραν στις εκλογές, να μη ξεμπερδέψουν από τα παιχνίδια του πρώην Δημάρχου Θωμά Ρούσση...

Ένα από τα θύματα της διοίκησης Ρούσση ήταν και η καθαριότητα. Η προηγούμενη διοίκηση, παρά το ότι υπήρχαν δημοτικά απορριμματοφόρα και υπάλληλοι για τα αντίστοιχα πόστα, αποφάσισε μέσω διαγωνισμού με ασυνήθιστα χαμηλή έκπτωση 2%, να δώσει τις υπηρεσίες της καθαριότητας σε ιδιώτη, υπό την πρόφαση ότι θα εξοικονομούσε ο Δήμος χρήματα. Ταυτόχρονα, τα χρησιμότατα δημοτικά απορριμματοφόρα παρατήθηκαν στο έλεος του καιρού και των πλιατσικολόγων σε ένα «νεκροταφείο σκουπιδιάρικων».

Προσοχή: Δεν υπήρχε αδυναμία των υπηρεσιών του Δήμου να κάνουν αποκομιδή των απορριμμάτων. Οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν το αναγκαίο προσωπικό. Και, φυσικά, δεν μιλάμε για μια σύμβαση που αφορούσε μερικούς θερινούς μήνες που έπρεπε να καλυφθεί η αυξημένη τουριστική κίνηση σε μια παραθαλάσσια περιοχή, κάτι που θα ήταν θεμιτό αν ήταν αναγκαίο. Μιλάμε για σύμβαση που ουσιαστικά ακυρώνει τις υπηρεσίες του Δήμου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το κόστος για την καθαριότητα αντί να μειωθεί αυξήθηκε. Ο Δήμος που μετά την καταστροφική διαχείριση Ρούσση δεν είχε χρήματα καν για τους υπαλλήλους του, δεν είχε ούτε και για τον εργολάβο της καθαριότητας. Όταν λοιπόν ο εργολάβος αποφάσισε να προσβάλλει τη σύμβαση με τον Δήμο και να σταματήσει να μαζεύει τα σκουπίδια, σύμφωνα με το δικαίωμα που του έδινε η σύμβαση που είχε συνάψει με την προηγούμενη δημοτική αρχή, άρχισε να ξεδιπλώνεται η παράνοια της απλής αναλογικής σε όλο της το μεγαλείο...

Έχοντας προβλέψει το πρόβλημα, ο νέος Δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης ξεκίνησε την διαδικασία επιδιόρθωσης των δημοτικών απορριμματοφόρων, τα οποία μετά την εγκατάλειψή τους βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και δεν είναι έτοιμα για αποκομιδή. Η επόμενη κίνηση ήταν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών για την αγορά καινούριων ή μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων. Το Δημοτικό Συμβούλιο όμως, στο οποίο λόγω της απλής αναλογικής η παράταξη του Δημάρχου μειοψηφεί, είχε διαφορετικές προτεραιότητες από την υγεία των Δημοτών. Αποφάσισε λοιπόν το ΔΣ μετά από εισήγηση του πρώην Δημάρχου Θωμά Ρούσση να μην αξιοποιηθούν όλα τα χρήματα από τα κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών και να εγκρίνει την αγορά μόνο ενός νέου απορριμματοφόρου, το οποίο προφανώς μόνο του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών! Θα έλεγε κανείς ότι ο πρώην Δήμαρχος, ο οποίος είχε επιβάλλει να γίνεται η αποκομιδή απορριμμάτων από εργολάβο, εναντιώνεται για δικούς του λόγους στην επιστροφή των υπηρεσιών αποκομιδής στον Δήμο.

Επόμενη λογική κίνηση ήταν η ενοικίαση απορριμματοφόρων για έναν με δύο μήνες, ώστε μέχρι να επισκευαστούν τα Δημοτικά απορριμματοφόρα να μπορούν οι δρόμοι του Ωρωπού να παραμένουν καθαροί και ασφαλείς για τη δημόσια υγεία. Και αυτή την πρόταση η αντιπολίτευση, που με την απλή αναλογική έχει την πλειοψηφία, αποφάσισε να την απορρίψει χωρίς μάλιστα να υπάρξει κάποια αιτιολόγηση.

Με άλλα λόγια, η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην υπάρχει κανένα σύστημα αποκομιδής των σκουπιδιών στον Ωρωπό, χωρίς να δικαιολογεί με κάποια λογικά επιχειρήματα την απόφασή της και δίχως να προσφέρει κάποια εναλλακτική πρόταση. Μια απόφαση κόντρα σε οποιαδήποτε λογική που υπονομεύει την υγεία των δημοτών, αμαυρώνει την εικόνα του Δήμου και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της και το αν εκείνοι που την έλαβαν υπηρετούν, τελικά, τους δημότες που τους εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους ή άλλα συμφέροντα.

Αυτή είναι η κατάσταση στους Δήμους με την απλή αναλογική: αυτοί που ο λαός επέλεξε να τιμωρήσει μπορούν και συνεχίζουν να παίζουν τα παιχνίδια τους σε βάρος των Δημοτών. Παρά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο πρώην Δήμαρχος και η κουστωδία του μπορούν ακόμα να παίρνουν αποφάσεις δημιουργώντας προβλήματα στον  νυν Δήμαρχο, αυτόν, δηλαδή, που ο λαός επέλεξε να τον διοικήσει. Ακόμα και το να γεμίσουν οι δρόμοι με σκουπίδια και να απειληθεί η υγεία των κατοίκων δεν εμποδίζει την ανεύθυνη αντιπολίτευση να κυνηγάει το ανέξοδο μικροκομματικό όφελος. Άραγε σε πόσους Δήμους συμβαίνει το ίδιο; Πόσο καταστροφική θα αποδειχτεί για κάποιους Δήμους και για τους πολίτες η απλή αναλογική; Όταν μάλιστα προτάσσονται άλλα συμφέροντα και εγκαταλείπεται η απλή... λογική που λέει ότι ο κάθε αιρετός, μέσα από τη δική του αντίληψη, πρέπει ως μοναδικό στόχο να έχει την υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού που τον εξέλεξε.

Κ.Δ.
 
 
 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.