14 Οκτωβρίου 2019

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Δημήτρης Τζανιδάκης. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στα τέλη του 2015 και τις εσωκομματικές εκλογές τις Νέας Δημοκρατίας μπορεί κανείς να εξάγει πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα. Στο πολιτικό σκηνικό επικρατούσε η πλήρης παντοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχοντας κερδίσει τρεις συναπτές (συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος) εκλογικές μονομαχίες και έχοντας αριστοτεχνικά απεγκλωβιστεί από εσωτερικούς αντιρρησίες (Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης), ήταν de facto πανίσχυρος.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Στέλιος Ιατρού. Ας εξετάσουμε λίγο τί είναι εκείνο που επιτρέπει σ’ έναν πολίτη του δυτικού κόσμου όταν συμμετέχει σε δημόσιες εκδηλώσεις συλλογικής βίας, δηλαδή σε συμπεριφορές βίας μαζί με άλλους που λαμβάνουν χώρα μέσα στη δημόσια σφαίρα, συνηθέστερα στο αστικό τοπίο, να διαβεί μέσα του κάποια κρίσιμα ψυχικά κατώφλια με βήματα που θα τον περάσουν απ’ τη σύννομη στην παράνομη συμπεριφορά.

Tags:

ΕΛΕΝΗ ΚΡΙΤΣΙΔΗΜΑ
Γράφει η Ελένη Κριτσιδήμα. Ευτυχώς υπάρχει το instagram... και πέρασε η ώρα της Κατερίνας Νοτοπούλου, στη χθεσινή κρίσιμη συζήτηση της ολομέλειας για την προανακριτική κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. 

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης* "Μια εικόνα, χίλιες λέξεις" λέει η γνωστή φράση. Η εικόνα των 500 νοματαίων που έκαναν πορεία την περασμένη Τετάρτη στο Σύνταγμα προκαλώντας ευρύτερα προβλήματα στην κίνηση, δείχνει ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Οι... φτωχές πορείες των βολεμένων συνδικαλιστών που βλέπουν να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια τους, αποτελεί το ουσιαστικό τέλος της παρασιτικής μεταπολίτευσης των συντεχνιών και των κρατικοδίαιτων... κουρσάρων της εξουσίας.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Δημήτρης Αναστασόπουλος* Η 29η Αυγούστου 2019 αποτέλεσε μια σημαντική ημέρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα. Μετά από περισσότερα από είκοσι χρόνια αντικαθίσταται σχεδόν στο σύνολό του ο Ν.2472/1997που ρύθμιζε το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών ζητημάτων. Οι διατάξεις του ήταν επιτυχείς, οι ραγδαίες όμως εξελίξεις, ιδίως οι τεχνολογικές, τον κατέστησαν παρωχημένο. Η θέση σε εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ ή GDPR)τον Μάιο του 2018 αποτέλεσε γι’ αυτόν την αρχή του τέλους. Περίπου ένα χρόνο μετά, ο Ν.4624/2019 ρίχνει οριστικά την αυλαία για το παλιό καθεστώς, εισάγοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε μια νέα εποχή.

Tags:

ΕΛΕΝΗ ΚΡΙΤΣΙΔΗΜΑ
Γράφει η Ελένη Κριτσιδήμα. Είμαστε (ή μήπως «ήμαστε;») συνηθισμένοι σε πρωθυπουργούς των οποίων η ρητορική έχει ιδεολογικό πρόσημο. Κι όμως, αυτή τη φορά εκλέξαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απ’ όταν αναδείχθηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επέλεξε έναν άλλο δρόμο… του ορθολογισμού. Χωρίς δεξιές τυμπανοκρουσίες ή διθυραμβικές δηλώσεις περί μεταρρυθμίσεων, πορεύτηκε με τη «Συμφωνία Αλήθειας». Αναλύοντας, δηλαδή, τι θα έκανε και πως. Ο Κυριάκος -προεκλογικά- θα μπορούσε να παίξει πολλά χαρτιά και σίγουρα, αν το έκανε, το ποσοστό του γαλάζιου κόμματος στις Εθνικές εκλογές θα ήταν μεγαλύτερο. Ωστόσο, από το λαϊκισμό προτίμησε τη λογοδοσία. Και δεν θα ήταν αξιοσημείωτο, αν δεν βρισκόμασταν σε μια Ευρώπη που η δημαγωγία κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Δημήτρης Τζανιδάκης* Δεν χωρά αμφιβολία ότι η τελευταία εικοσαετία στην Ελλάδα, ήταν αρκετά έντονη από θετικής αλλά και αρνητικής άποψης, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Είσοδος στη νομισματική ένωση του ευρώ, διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, σπουδαίες αθλητικές διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο (16 Ολυμπιακά μετάλλια, Euro 2004, EuroBasket 2005), και ξαφνικά κρίση, χρεωκοπία, και είσοδος στη λιτότητα και τη μνημονιακή περίοδο. Έχουμε να κάνουμε συνεπώς, με μια οξεία εναλλαγή συναισθημάτων εντός μικρού χρονικού διαστήματος.

Tags:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή: Στη Νέα Δημοκρατία, και ευρύτερα στη φιλελεύθερη συντηρητική παράταξη της πατρίδας μας, πολλοί από μας έχουν την ευγενή έγνοια να μην τους πουν αντικομμουνιστές. Τι όμως ακριβώς φοβόμαστε; Γιατί άραγε ένας Έλλην αριστερός εν έτει 2019 να μπορεί άνετα να δηλώνει «αντιδεξιός» ή «αντιφιλελεύθερος», και εμείς να ξορκίζουμε τον αντικομμουνισμό με τον απήγανο;

Tags:

ΕΛΕΝΗ ΚΡΙΤΣΙΔΗΜΑ
Γράφει η Ελένη Κριτσιδήμα. 2 Σεπτεμβρίου 2015,  δώδεκα άνθρωποι πνίγηκαν όταν  σκάφη, που τους μετέφεραν από τα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας προς την Κω βυθίστηκαν. Ανάμεσά τους ήταν και ο Αιλάν, ένα μικρό αγόρι. Οι φωτογραφίες του Reuters, με το νεκρό σώμα του να κείτεται σε ακτή του Μπόντρουμ, είχαν συγκλονίσει όλο τον κόσμο. Το χάσταγκ «KiyiyaVuranInsanlik», που σημαίνει «Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά» είχε γίνει trending story στο twitter. Εδώ, στην Ελλάδα, για μέρες διαβάζαμε στα social media θρήνους και επικήδειους. Εκείνη την ημέρα τάση ήταν να γράφεις πόσο στεναχωρήθηκες για το μικρό αγόρι και την αναλγησία των Ηγετών στην κρίση του προσφυγικού.

Tags:

ΝΙΚΟΣ ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ
Γράφει ο Νίκος Υποφάντης. Ας μη γελιόμαστε τώρα. "Ρασπούτιν" ίσον Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Τον κατονόμασαν τόσοι.  Όλα δείχνουν πως ο  αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είναι πίσω από την -έως τώρα- υπόθεση της Novartis. Αν αποδειχθούν οι ισχυρισμοί των όσων μπήκαν στην λίστα των κατηγορουμένων, ότι στήθηκε μια πλεκτάνη, για πολιτική και φυσική εξόντωση... τότε πραγματικά ο ίδιος ο Παπαγγελόπουλος αλλά και όσοι εμπλέκονται πολιτικοί, εκδότες και δημοσιογράφοι, δικαστικοί καθώς και στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ, την έχουν, κατά την κοινή φράση, "βαμμένη".

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Στέλιος Ιατρού. [Το παρόν κείμενο είναι εμπλουτισμένη κι εκτενέστερη επεξεργασία παλιότερης ανάρτησής μου στα σόσιαλ, η οποία ανάρτηση στο μεταξύ εντοπίστηκε απ’ τον δαιμόνιο Μπογδάνο και δημοσιεύθηκε ήδη, οπότε οι αναγνώστες των δύο κειμένων θ’ ανιχνεύσουν τις επικαλύψεις. Να πω εδώ πως μια ανάρτηση υπηρετεί άλλες κειμενικές προτεραιότητες και άλλες ένα άρθρο: το δεύτερο αποσκοπεί να εξοντώσει τον αναγνώστη του μέσα σε περίπου έξι χιλιάδες λέξεις. Στο μεταξύ, ενώ ετοιμάζομαι να στείλω το κείμενο, βλέπω πως δημοσιεύθηκε και στο TheCurlySue.gr ένα άρθρο επτά φορές το εβδομήντα καλύτερο απ’ το δικό μου, του μιντιακού φίλου Άρη Αλεξανδρή, τιτλοφορούμενο «Project Greta: Η Γκρέτα δεν είναι η Γκρέτα» που εκθύμως σας προτείνω να διαβάσετε, και πιθανώς θα δείτε κι εκεί επικαλύψεις με την δική μου, ανεξάρτητη συλλογιστική, κι έτσι ίσως να συμπεράνετε πως εφόσον δυο ανεξάρτητα μυαλά προσέγγισαν χωρίς πρότερη συνεννόηση το ίδιο φαινόμενο με παρόμοιο προβληματισμό σε σημεία, ίσως και να έχει ενδιαφέρον να εξετάσετε τι λέμε.]

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης* Η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των πολιτικών για την περίοδο 2015-2017 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί πολύτιμη πηγή συμπερασμάτων και ανάλυσης συμπεριφορών κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Γιάννης Ρουσόπουλος* Δεν θα μπω στην διαδικασία να ασχοληθώ με την προσωπικότητα της Γκρέτα, δεν με αφορά... το βρίσκω επιφανειακό, κοινότυπο και πάνω από όλα δεν οδηγεί σε λύσεις.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Γιαρέντης* Τις τελευταίες μέρες γίνεται σάλος στα social media εξαιτίας της μικρής Γκρέτα, της 16χρονης ακτιβίστριας για το περιβάλλον που δίχασε τον κόσμο με την δράση της. Η Γκρέτα είναι το κορίτσι που παράτησε το σχολείο από τα 14 της για να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Είναι η κοπέλα που έβγαλε τον βαρύσοφο λόγο στα Ηνωμένα Έθνη εξαπολύοντας ένα τεράστιο κατηγορώ στους Ηγέτες των Εθνών του Κόσμου για την οικολογική καταστροφή που επέφεραν και συνεχίζουν να επιφέρουν. Είναι, όμως, και η κοπέλα που αναβίωσε στην Κοινή Γνώμη για μία ακόμη φορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. 

Tags:

Ροή Ειδήσεων

Meaculpa.gr

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού. Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

NEWSLETTER

Καταχωρήστε το email σας για να λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα μας!